Home [njuz] Prestonica (ne)pismenih

Prestonica (ne)pismenih

36
0

 Beograd je prema zvaničnoj statistici najpismeniji grad u Srbiji. Poznavanjem slova ne može se pohvaliti 1,34 odsto, ili 19.204 stanovnika prestonice. Nepismenost je najučestalija kod starije populacije, kod žena i kod pripadnika nacionalnih manjina – pogotovo Roma. U odnosu na deset gradskih opština, prigradske beleže veći stepen neupućenosti u "veštine" čitanja i pisanja, pišu "Novosti". U Srbiji ima milion i po ljudi bez osnovnog obrazovanja, od čega 125.069 ili 8,3 odsto živi u glavnom gradu. U sličnom udelu Beogradjani učestvuju i u ukupnom broju nepismenih Srba – 8,45 odsto od 227.039. Tri centralne gradske opštine, Savski venac, Stari grad i Vračar prve su u republici po broju pismenog stanovništva, sa samo 0,4 odsto onih koji ne poznaju azbuku.

Najlošija situacija je sa beogradskim Romima kod kojih je čak četvrtina od 19.191 nepismena. Nedostatak dokumenata i teška materijalna situacija sprečavaju uključenje ove manjine u sistem obrazovanja – šest od deset nema završenu osnovnu školu. Čitanje i pisanje im zbog toga ostaju nedostižne "veštine".

Srednja starost Roma analfabeta iznosi 41 godinu, što u odnosu na beogradski prosek – 68, pokazuje da to nije samo generacijski problem kod ovog stanovništva.

Zbog slabog pohadjanja osnovne škole veliki broj starih sugradjana nije pismen. Naime, pre drugog svetskog rata školovanje nije bilo ni obavezno, ni dostupno svima.

Zbog toga je danas preko 90 posto svih nepismenih starije od 55 godina. Sa druge strane, samo 1.955 lice starosti od 15 do 29 godina nije pohadjalo školu.

Slična je situacija sa ženskom populacijom. Starijim sugradjankama, u patrijarhalnoj Srbiji bilo je mnogo teže da se opismene nego njihovim vršnjacima.

Primećuje se, medjutim, da su žene nepismenije u svim starosnim grupama društva, ali se razlika u odnosu na muškarce povećava u skladu sa porastom godina. Prosečno, 3,9 posto pripadnica lepšeg pola nije u stanju da se potpiše, dok je kod jačeg pola taj procenat svega 1,6.

U deset gradskih opština manje od svakog stotog stanovnika ne zna da piše i čita, dok je u Obrenovcu, Lazarevcu, Mladenovcu, Grockoj, Surčinu, Sopotu i Brajevu situacija dosta drugačija. U proseku nepismenost u prigradskim naseljima iznosi približno četiri odsto a uzrok treba tražiti u velikom broju poljoprivrednika.

(MONDO)