Home [ muviz ] Otvoren Kustendorf filmski festival

Otvoren Kustendorf filmski festival

52
0

 Prvi Kustendorf filmski festival počeo je 14. januara u Drvengradu na Mećavniku, a otvorio ga je premijer Srbije Vojislav Koštunica, u prisustvu osnivača festivala Emira Kusturice, ruskog reditelja Nikite Mihalkova, austrijskog kniževnika Petera Handkea i drugih uglednih gostiju.

Premijer Koštunica je poželeo "dug i uspešan vek novom festivalu autorskog filma nazvanom Kustendorf".

Mesto u kojem se održava ova nova svečanost bilo je samo jedan od zimi zavejanih proplanaka Mokre Gore, a sada je to Drvengrad, najmlađi grad u Srbiji i grad koji je sam po sebi još jedno umetničko ostvarenje Kusturice, rekao je premijer.

"To je verni odraz njegovih filmova, gde je vizuelna ideja pretočena u opipljivu stvarnost. Otuda nema ništa prirodnije nego da takav grad preraste u veliki kulturni centar, gde će se stvarajući i učvršćujući bratstvo po talentu okupljati afirmisani umetnici i oni koji su tek na putu uspeha, gde će se smenjivati i koncerti i izložbe i festivali", kazao je Koštunica.

U svom govoru premijer je dodao da je "posebnost ove manifestacije njena okrenutost mladim stvaraocima i težnja da se kroz razmenu misli i ideja ostvari ukrštaj mladalačke svežine i izvornosti sa iskustvom dokazanih umetnika, jer iz tog ukrštaja treba da proistekne i neka vrsta zajedničkog osećanja za prave umetničke vrednosti, koje su suprotnost globalizacijskoj komercijalnosti i kiču".

Prisutnima se obratio i reditelj Nikita Mihalkov, koji je ispričao da je njegova majka uvek govorila da nije važno šta nego s kim. "Kada me pitaju šta ja radim ovde, šta će se dogoditi, odgovaram im tim rečima. Nije važno šta, kada pored toga stoji ime Kusturica. Zahvaljujući se Kusturici na pozivu, Mihalkov je rekao da će se truditi da radi tako da Kusturica ne bi morao da sahranjuje njegove filmove.

Mihalkov je time aludirao na simbolični početak festivala kada je održana "sahrana" filma "Umri muški 4" na novoformiranom Groblju loših filmova.

Kao omaž Mihalkovu prikazan je kolaž iz njegovih filmova, uz živo pevanje članica grupe "Vrelo".

Kusturica je najavio da će festival biti i filmski i muzički.

"Najvažnije je da smo počeli energično i strasno i nagovestili jedan sasvim novi festival u svetu", rekao je on osvrćući se na uvodnu numeru koju je izvela mlada muzička grupa "Almazijans Obsešn".

"Ovo je festival na kojem neće biti ni jedne reklame. U centru pažnje biće autori. Ideja je da stvaramo ambijent koji je nažalost za autore u svetu izgubljen, a mi ćemo da pomognemo da se on vrati", istakao je Kusturica.

"Sreća ovog festivala biće susret onih koji su veliki i onih koji će postati veliki", dodao je on.

Na festivalu koji traje do 21. januara u takmičarskom programu učestvuju kratki filmovi studenata iz 12 zemalja, a gosti iz programa autorskih filmova držaće radionice za svoje mlade kolege.

Izvor:B92