Home [treninzi] Kamp angazovanog dokumentarnog filma za srednjoskolce

Kamp angazovanog dokumentarnog filma za srednjoskolce

32
0

 14 srednjoskolaca iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Kragujevca, Nisa, Paracina, Leskovca i Novog Pazara tokom nedelju dana intezivnih predavanja i vezbi imace priliku da upotpune svoje znanje o pravljenju dokumentarnih filmova. Tokom ovog, drugog dela kampa angazovanog dokumentarnog filma (prvi deo kampa odrzan je na Tari u julu 2007.)

polaznici ce raditi na svojim scenarijima, pripremati se za picing i predstavljanje svojih ideja potencijalnim finansijerima.

Detaljnije na www.slobodnazonajr.org

KAMP ANGAZOVANOG DOKUMENTARNOG FILMA namenjen je ucenicama i ucenicima srednjih strucnih skola i gimnazija u Srbiji koji ono sto ih u svakodnevnom zivotu okruzuje zele da prikazu filmom. Cilj radionice je da grupi izabranih srednjoskolaca pruzi uvid u uzroke, posledice i domete drustvenog aktivizma, razlicite aspekte kreiranja drustveno angazovanog filma, da ih ohrabri i podstakne na razvijanje sopstvenih ideja i da ih podrzi u ostvarenju tih ideja. Ovaj slozeni proces odvija se na platformi koju cine: 1) sticanje osnovnog znanja o filmu kao formi kreativnog izraza: pisanje scenarija, rad sa kamerom, zvuk, montaza; struktura i dramaturgija filma; razlicite tehnike naracije; istorijat, karakteristike i uloga dokumentarnog filma u umetnosti i razvoju drustva, sa akcentom na drustveno angazovane dokumentarne filmove, i 2) sticanje osnovnog znanja o konceptu ljudskih prava i o ulozi drustvenog aktivizma u njihovoj zastiti.

Predavaci dolaze iz odgovarajucih, medjusobno razlicitih profesionalnih okruzenja, odrazavajuci obuhvatnost ovakvog pristupa i teznju organizatora da ucesnicima radionice pruzi relevantno znanje, ali i neposredan i intenzivan uvid u licno iskustvo predavaca u bavljenju drustveno angazovanom umetnoscu. Koncept predavanja zasnovan je na komunikaciji izmedju predavaca i ucesnika, pri cemu se posebna paznja obraca na motivisanje ucesnika da samostalno uocavaju teme, analiziraju odnose elemenata koji ih cine i definisu razlicite nacine njihove kreativne obrade.

Tokom prvog dela KAMPA polaznici su imali predavanja i prakticne vezbe vezana za rad sa kamerom, zvuk, pisanje scenarija / dramaturgiju, strukturu filma, montazu, dokumentarni film (istorijat i karakteristike) sa posebnim osvrtom na istoriju i primere angazovanog filma, osnove ljudskih prava; kao i susrete sa rediteljima i producentima angazovanih dokumentarnih filmova iz Srbije i exYU.

Realizaciju pomogli Evropska Unija, Delegacija Evropske komisije u Srbiji, Opstina
Savski Venac, Svajcarski program za kulturu Pro Helvetia Beograd, Fond za otvoreno
drustvo.

www.slobodnazonajr.org

REX-Kulturni centar B92
Jevrejska 16
Beograd

tel/fax: 3284 534, 3284 299

www.rex.b92.net
rex@b92.net