Home [njuz] Kupaju se kod drugova,u sobama bubašvabe

Kupaju se kod drugova,u sobama bubašvabe

56
0

 Već drugu godinu živim u „Klari“ i izbegavam da se ovde tuširam i idem u WC jer je užasno prljavo. Na sreću, u blizini doma žive moji dobri prijatelji pa sam se kupao kod njih – žali se Nikola Bulatović, jedan od stanara studentskog doma „Klara Feješ“. Pored lošeg kupatila, studenti u ovom domu žale se i na sobe pune bubašvaba i mrava.

U četiri krila muškog doma „Feješ Klara“ živi 146 studenata. Njima su na raspolaganju samo četiri kupatila. Skoro 40 studenata deli četiri tuša i dva čučavca koji su pri tom u lošem stanju. Na ponekim toaletima ne rade ni brave, lavaboi su zarđali i prljavi.
Studenti se žale na lošu higijenu i kažu da je najgore vikendom. Tada ne rade čistačice, pa je i ono malo kupatila koja studenti u ovom domu koriste potpuno zaprljano.

Pored loših kupatila, jedan deo stanara ovog doma morao je, odmah posle useljenja, da vodi bitku i protiv insekata. Studenti iz prizemlja levog krila doma sami su kupovali otrove i uništavali bubašvabe koje su zatekli u novim sobama.
Iako u Studentskom centru tvrde da se dezinsekcija obavlja dva puta godišnje, insekti se pojavljuju i u ovom i u nekim drugim domovima, pogotovo neposredno pošto se studenti usele.

– Stanujem u domu već dve godine, i insekata stalno ima u mojoj sobi. Nisam ni pokušao da se obratim upravi, jer sam od kolega čuo da mi to nimalo neće pomoći – kaže Davor Jovanović student treće godine Više tehničke škole.

Bubašvabe, buba-rusi, mravi, ali i drugi insekti, nisu samo stanari „Feješ Klare“ već i drugih domova. Kako objašnjava stanarka „Veljka Vlahovića“ Mina Ždrnja onaj ko ih ne uništi čim se useli, osuđen je na još stotine sitnih „cimera“.
– Jedno jutro, čim sam se uselila, šokirao me je prizor u kuhinji. Iz sudopera su izlazile bubašvabe i šetale po čašama i posuđu. Ipak, uspešno smo ih se rešili – priča Mina i dodaje da je zadovoljna higijenom jer sami čiste i kupatilo i kuhinju. Neki od stanara studentskih domova za pojavu bubašvaba okrivljuju svoje kolege koje su pre njih stanovale u sobama.

– Pretpostavljam da su bubašvabe došle na smeće koje nisu izneli prethodni stanari moje sobe. Dočekale su me kese pune smeća i natrule hrane i prljavo kupatilo – smatra Jovica Žakić, koji je već treću godinu stanar „Feješ Klare“.

Za razliku od lošijih domova, u potpuno renoviranom domu „Slobodan Bajić“ sada nema problema sa insektima. Isto kao i stanari domova prve kategorije, stanari „Bajića“ su dobili nova kupatila koje dele četiri studenta, opremljenu kuhinju i priključak za internet.
Stanari „Bajića“ kažu da higijena zavisi od samih stanara i da se prljavštine lako može rešiti uz pomoć krpe i malo deterdženta. Jedan od stanara ovog doma, Bratislav Stojiljković, kaže da je higijena u domu samo stvar dobre organizacije.

Izvor: Blic