Home [akcija] Slobodna zona Junior: Pokrenuta platforma sa dokumentarnim pričama mladih o važnim društvenim...

Slobodna zona Junior: Pokrenuta platforma sa dokumentarnim pričama mladih o važnim društvenim pitanjima 

38
0

U okviru projekta Naše razlike su naša snaga od danas je na adresi http://slobodnazonajr.org/razlikesusnaga/ pokrenuta onlajn platforma na kojoj se nalaze kratke dokumentarne priče o snagama, problemima i pitanjima koja se tiču različitih manjinskih grupa, društvene raznolikosti i multikulturalizma. Dvanaest dokumentarnih ostvarenja pripremili su mladi autori i autorke uzrasta od 15 do 26 godina iz različitih delova Srbije, koji su prethodno pohađali Kamp angažovanog filma u okviru istog projekta.

Njihovi filmovi Epitaf zaboravljenima (reditelj Adem Tutić), Ispod kruške kruška (r. Nebojša Resanović), Oči u oči (r. Jelena Zrnić), Šljokica u slepom crevu (r. Irena Antin), Na naš način (r. Marina Todić), Tišina (r. Katarina Jug), Oktobar (r. Vanja Čečen), Oprati pre korišćenja (r. Lena Trifunović), Severni grad (r. Teodora Jovanović), Čiji? Čija? Čije? (r. Jana Toman), Priče iz života tri žene (r. Tamara Zelenak), Slučajevi (r. Milica Rauški) obrađuju različite teme poput kulture sećanja, porodičnih odnosa, diskriminacije, života u malom mestu, odrastanja u multikulturalnoj porodici, prolaznosti, funkcionisanja nezavisnog društvenog centa, održive i ekološke mode, studiranja u etnički podeljenom društvu, venčanja para iz razičitih religijskih zajednica, feminizma, političkih čistki it.

Platforma pored filmova sadrži i različite prateće edukativne materijale koji će se stalno dopunjavati, a koji se mogu koristiti zajedno sa filmovima u cilju obrazovanja mladih kroz različite neformalne vidove edukacije ili samostalno učenje za sve koji imaju afiniteta prema filmskoj umetnosti, dokumentarnom načinu izražavanja, aktivizmu, vođenju dijaloga u zajednici o važnim društvenim pitanjima, ali i kroz časove građanskog vaspitanja kao dopuna obrazovnih materijala i alata Slobodne zone junior koje nastavnici u osnovnim i srednjim školama već koriste u nastavi.

Projekat Naše razlike su naša snaga do sada je direktno obuhvatio preko 90 mladih – jedan deo učestvovao je u kampu dokumentarnog filma koji je rezultirao sa 12 dokumentaraca, dok je drugi deo učestvovao u radionicama za fasilitaciju dijaloga i tom prilikom obučen za moderiranje filmskih razgovora. Filmovi i prateći razgovori deo su četvoromesečnog Karavana Slobodne zone Junior tokom kog se u preko 40 mesta u Srbiji organizuju posebni besplatni filmski događaji.

Lansiranje platforme paralelno prati kampanja pod sloganom ”Probaj nekad da uđeš u tuđe cipele…ako smeš da izađeš iz svojih”  koja za cilj ima podizanje svesti o položaju u kom se nalaze pripadnici različitih manjinskih grupa, kao i senzibilisanje “većine” za negovanje razumevanja i prihvatanja drugog i drugačijeg.

Projekat Naše razlike = naša snaga ima za cilj da izgradi kapacitete za prihvatanje kulturnog diverziteta i uspostavljanje interkulturnog dijaloga kod mladih ljudi različitog porekla, kulture i vere, kroz proces neformalnog učenja, interakciju i stvaranje. Sprovodi ga Fond B92 kroz program Slobodna zona junior uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a sufinansiran je od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, kao i razbijanju predrasuda i steretipa.