Home [njuz] Održan drugi Dijalog mladih sa ministrom omladine i sporta

Održan drugi Dijalog mladih sa ministrom omladine i sporta

140
0

Krovna organizacija mladih Srbije obaveštava vas o održanom Dijalogu mladih sa ministrom omladine i sporta, danas u ponedeljak, 22. novembra 2021. godine u Startit Centru (Savska 5).

Nakon uspešno realizovanog Dijaloga mladih sa ministrom omladine i sporta prošle godine, ova praksa se ponovila i ove, 2021. godine.

Dvadeset mladih predstavnika/predstavnica udruženja i predstavnika/ca KOMS je ovom prilikom razgovaralo sa ministrom omladine i sporta, Vanjom Udovičićem.

Tematski okviri za Dijalog mladih sa ministrom omladine i sporta bili su:

  • Veća podrška aktivizmu kroz izmene Zakona o mladima
  • Prioriteti mladih za novu Nacionalnu strategiju za mlade

Učesnici i učesnice su u okviru prvog tematskog bloka izdvojili neke od problema u vezi sa ovom temom i izneli potrebne predloge kako bi se ona poboljšala. Na taj način je iznet predlog o prepoznavanju zanimanja omladinskog radnika u Zakonu o mladima. Takođe je i istaknut značaj toga da postoje delotvorni mehanizmi za participaciju mladih u svim apsektima i na ovaj način potrebno jačanje sistemske brige o mladima i pružanje mogućnosti za učešće mladih. Predloženo je da se uvede obaveznost davanja mišljenja za sve strategije ili zakone koji planiraju da se donesu, a koji se tiču mladih. Iznet je i predlog o održavanju sastanaka 4 puta godišnje u 10 gradova Srbije.

Ministar se načelno složio sa svim predlozima, odnosno tražio je dostavljene konkretne predloge u pisanom obliku i obećao da će svako ko ovako pošalje predloge dobiti pozitivan ili odričan odgovor, kao i argumentovano obrazloženje u svakom slučaju.

Istakao je da u slučaju jačanja Saveta za mlade koje je istaknuto kao predlog, participacije mladih, nailazi se na sistemski problem u vidu sudaranja sa drugim zakonima koji su sistemski gledano važniji od Zakona o mladima ili Zakona o sportu, kako je rekao. Takođe je i naveo da ono što je u njihovom domenu će biti poslato na mišljenje drugim resorima. Kako je rekao, boriće se svom svojom snagom da ovi predlozi budu prepoznati, ali u okvirima koje zakonodavstvo prepoznaje i dozvoljava da bude obuhvaćeno Zakonom o mladima.

Kada je reč o drugim iznetim predlozima u okviru oblasti koji se tiču Zakona za mlade, istaknuta je potreba za postojanjem prostora za mlade koji bi mogli da se koriste u tačno određene svrhe i da bi bilo propisano ko sme da ih koristi. U kontekstu programskog finansiranja, najavio je da će u januaru biti raspisan novi konkurs za finansiranje programa i projekata u 2022. godini. Tom prilikom je pozvao sve prisutne mlade da ukoliko vide potrebu da se promeni Pravilnik, odmah reaguju kako bi se to što pre ostvarilo.

Načelni zaključak Dijaloga jeste bila saglasnost ministra sa svim predlozima ali mišljenje kako svaki predlog treba sagledati iz različizih uglova. Potom je na samom kraju dijaloga, uputio pitanje mladima koji su na ovom događaju aktivno učestvovali o njihovim predlozima i mišljenju o načinu na koji bi vakcinisanje mladih moglo da se pospeši.

 

Snimak celog Dijaloga možete pronaći na jutjub kanalu KOMS, kao i na Fejsbuku.