Home Pozorište Ko se boji Virdžinije Vulf

Ko se boji Virdžinije Vulf

71
0

favorite-big.pngObrenovačka pozorišna publika će biti u prilici da u pozorišnoj sali Doma kulture pogleda još jednu kultnu pozorišnu predstavu 13. novembra od 20 časova. Reč je o komadu „Ko se boji Virdžinije Vulf", sa Danicom Maksimović i Milanom Gutovićem u glavnim ulogama.

Mnogi smatraju ovu dramu ugaonim kamenom dramskog izraža u 20. veku. Zašto je ova drama toliko značajna? Videćete na sceni grupu ljudi, prilično običnih, koji poput svih nas lebde u nedefinisanom međuprostoru između ambicije i propasti, između bliskosti i mržnje, između samozadovoljstva i očajanja. Videćete ih kako se kotrljaju niz strminu, prema propasti. Kako pokušavaju da sačuvaju ostatke dostojanstva, kako se pretvaraju, lažu, povređuju jedni druge.
A onda će nastupiti taj trenutak. pažljivo pratite, da vam ne promakne. Radi se o jednoj vrlo suptilnoj promeni ritma, intonacije, atmosfere. I, odjednom, vi shvatite da je sve to igra. Sve je, naravno, ozbiljno, i opasno. Ali, to je igra u jednom višem smislu: odjednom, vidimo da ti izgubljeni likovi koji izgubljeno teturaju, ustvari suvereno i ingeniozno vladaju svojim i tuđim propadanjem, svojim i tuđim zadovoljstvom i očajanjem.
Korak iznad tog nivoa, sklapa se autentičan estetski fenomen: ono što je bilo haos i rasulo, sklapa se u iznenađujuću harmoniju, ono što je bilo prljavština i tama percipira se kao plemenita svetlost kroz obojeni prozor katedrale.
Ali raspad, očajanje, nesreća, sve je još tu. Sve je prisutno – ništa nije nestalo. samo je na ruševinam iznikla delikatna scensko-perceptivna piramida neočekivane lepote.

Izvor: www.obrenovac-info.co.yu