Home [konkursi] Vikimedija Srbije otvara poziv za dodelu mikrograntova

Vikimedija Srbije otvara poziv za dodelu mikrograntova

285
0

Vikimedija Srbije raspisuje konkurs za finansiranje projekata iz oblasti slobodnog znanja i kulture. Konkurs je posvećen projektima manjeg obima za koje postoji mogućnost rasta u dugoročne i održive projekte. Prijave su otvorene do 20. februara 2021. godine.


Mikrograntovi su grantovi u iznosu do 500 evra i dodeljuju se jednom godišnje. Prava su prilika za pojedince, institucije i organizacije koje žele da se okušaju u radu na Vikipediji i tako učestvuju u kreiranju najveće slobodne enciklopedije na svetu. Ako ste nekad učestvovali na našim događajima, čuli zanimljive akcije koje biste želeli sami da pokrenete ili imate neku potpuno novu ideju, predstavite nam to u formularu za podnošenje projekata, a mi ćemo ga rado pregledati. U slučaju da niste ranije pisali projekte i niste sigurni kako se to radi, imajte u vidu da se u toku trajanja konkursa možete konsultovati sa predstavnicima Vikimedije Srbije u cilju dobijanja informacija potrebnih za kreiranje što kvalitetnijih projekata.

Kako da se prijavim?
Najpre posetite deo sajta Vikimedije Srbije namenjenog projektima, kako biste stekli bolji uvid u to šta je ono na čemu mi radimo i kako vi možete da doprinesete. Ukoliko imate ideju za projekat, ali niste sigurni da li je ideja u skladu sa našom misijom ili niste sigurni da li ćete moći da sami realizujete sve aktivnosti, preporučujemo da pogledate strategiju naše organizacije i obratite pažnju na oblasti u okviru naših strateških fokusa.

  • Obrazac za predloge projekata možete preuzeti na ovom linku i popunjenog ga poslati na grants@vikimedija.org. Ukoliko vam je potrebna konsultacija prilikom popunjavanja obrasca, pišite nam. Obrazac se ne popunjava onlajn već se preuzima i popunjen šalje na navedenu mejl adresu.
  • Ciljevi projekta moraju biti u vezi sa slobodnim znanjem i rezultati moraju biti objavljeni pod slobodnom licencom.
  • Želimo inovativne projekte, sveže ideje, ali ćemo, naravno, uzeti u obzir i projekte koji su osmišljeni po već postojećim modelima. Ukoliko imate ideju za obimniji projekat, pozivamo vas da kroz mikrogrant realizujete jedan njegov deo, a da sledeće godine (ili kroz više godina), na obostrano zadovoljstvo, nastavimo rad na sveobuhvatnijem projektu.
  • Predloge nam dostavite najkasnije do 20.02.2021. godine.
  • Svi podnosioci projekata će do 10. marta biti obavešteni o ishodu.

Napomena: Imajući u vidu da je Vikimedija Srbije volonterska organizacija i da na projektima rade dobrovoljci koji ne dobijaju novčanu naknadu, kroz konkurs dodele mikrograntova se ne praktikuje isplata honorara.

Verujemo da ćete biti kreativni i puni ideja za nove viki poduhvate.