Home [akcija] SVETIONIK ZNANJA – SREDNJOŠKOLCI PREDSTAVILI IDEJE ZA UNAPREĐENJE SVOJIH GRADOVA

SVETIONIK ZNANJA – SREDNJOŠKOLCI PREDSTAVILI IDEJE ZA UNAPREĐENJE SVOJIH GRADOVA

118
0

„Svetionik znanja“ je tradicionalno takmičenje srednjoškolaca iz 14 gradova Srbije, u osmišljavanju kreativnih projekata za svoje lokalne zajednice, koje organizuje Asocijacija za Afirmaciju kulture, uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Treća generacija „Svetioničara znanja“, startovala je 22. novembra 2019. godine, trodnevnim seminarom u Vršcu, gde su timovi srednjoškolaca imali priliku da se upoznaju sa svojim vršnjacima, koordinatorima i mentorima, ali i da steknu osnovna znanja iz pripreme projekata i otpočnu rad na svojim idejama. Nakon tronedeljnog usavršavanja i rada, na „prvoj proveri napretka“, timovi su izložili svoje sada već formirane ideje.

Tako je, na primer, tim srednjoškolaca iz Beograda poželeo da uradi nešto povodom zagađenja, i planira da razvije mobilnu aplikaciju koja će podstaći ljude na odgovornije odlaganje smeća. Valjevci su rešili da organizuju letnju i zimsku sportsku manifestaciju za starije osnovce kako bi podigli svest o značaju fizičke aktivnosti. Na sličan način žele da skrenu pažnju na značaj fizičke aktivnosti i srednjoškolci iz Loznice, dok mladi Leskovčani žele da pokrenu inicijativu za sređivanje tri staze na Hisaru, kako bi tamo organizovali brojne aktivnosti na otvorenom. Tim mladih Vranjanaca želi da pokrene inicijativu za renoviranje Pribojčićeve kuće u Vranju, kako bi ona postala mesto za održavanje kulturnih manifestacija, kao i edukativnih tura. Nišlije su rešile da bi njihovom gradu dobro došlo Šetajuće pozorište, čiji bi glavni akteri bili deca iz domova, a koje bi imalo za cilj da se kao ideja proširi i na druge gradove. Ekipa iz Pirota predstavila je projekat Savetovališta za mlade u Pirotu, gde bi mladim ljudima psiholozi pružali stručnu pomoć, a kroz promociju podigli svest o tome da nije sramota potražiti pomoć psihologa. Šapčani žele da oforme redakciju, koja će okupiti volontere snimatelje i fotografe i da naprave YouTube kanal koji će informisati i uključivati mlade ljude u kulturne i volonterske sadržaje u Šapcu. Tim iz Vršca smatra da njihovom gradu treba jedan kamp na Bregu u Vršcu koji će učiniti turistički interesantnijim taj deo grada kroz razne ture, radionice i slične zanimljivosti, a Čačani žele da pokrenu inicijativu za obnovu rodne kuće Vladislava Petkovića Disa. 

Pred timovima je još mnogo posla. Ideje treba da pretoče u sprovodive projekte, a mentori će im maksimalno pomoći da od svojih ideja ne odustanu, već da istraju u zamislima koje su zacrtali.

Zadovoljni smo idejama koje su timovi predstavili, ali i energijom i entuzijazmom koji svakodnevno pokazuju u radu na projektima. Jasno je da žele da uče i da pokrenu nešto dobro u svom gradu, što nas veoma raduje“, istakla je Maja Rubin projektna menadžerka „Svetionika znanja“. „Imajući u vidu nedostatak omladinskog aktivizma, naročito u manjim ili ruralnim sredinama, kao i među osetljivim društvenim grupama, pružanje konkretnih smernica, znanja, veština, sposobnosti, razmena iskustava, kao i stručno vođenje i podrška mladima pri osmišljavanju i sprovođenju konkretnih aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici su od izuzetne važnosti za jačanje samopouzdanja, motivacije, preuzimanja odgovornosti, predlaganja rešenja za probleme“. 

Svetionik znanja“ osmišljen je tako da srednjoškolci, uz stručnu pomoć mentora, u timovima rade na pripremi projekata na neku od pet tema (ekologija, sport, turizam, kultura i društvena odgovornost) u cilju unapređenja zajednica u kojima žive, ličnog profesionalnog usavršavanja, razvijanju potrebnih veština iz neformalnog obrazovanja, kao što su poslovna komunikacija, projektni menadžment, organizovanje timskog rada i pisanje projekata, ali i sticanja vrednih prijateljstava.

Rad na razvijanju ideja do kojih su timovi došli u saradnji sa stručnim mentorima trajaće tri meseca, i obuhvata svakonedeljne vebinare koji hronološki prate razvoj ideja svakog tima. Provere napretka se organizuju tri puta u toku programa dok se i sami timovi povezuju putem posebnog programa „partnerskih timova“ kako bi se podstakla kultura zajedništva i pomaganja. Finalni projekti biće predstavljeni na završnom događaju Svetonika znanja na Zlatiboru, gde će timovi predstaviti svoje radove ispred stručnog žirija, koji će činiti predstavnici uspešnih kompanija koje posluju društveno odgovorno, humanitarnih fondacija, medija i organizacija koje imaju razvijene programe podsticaja omladinskog aktivizma i preduzetništva. Bilo da njihova ideja odnese pobedu na Svetioniku znanja 3, ili ne, svi timovi će nakon završenog programa imati spremne projekte koje će moći da predstave kao lokalnu inicijativu mladih u svom mestu.