Home [njuz] Soba u Kragujevcu, kupatilo u Svilajncu

Soba u Kragujevcu, kupatilo u Svilajncu

48
0

pen2.gifViše od 7.000 studenata sa Kragujevačkog univerziteta, koji su ovih dana pristigli iz drugih gradova Srbije, krenulo je u potragu za stanovima i sobama. Pošto u dva doma ima mesta za samo 600 studenata, ogromna većina će smeštaj naći kod privatnih stanodavaca. Studente, osim astronomskih cena za krevet i krov nad glavom, brine i to što stanodavci katkad imaju neverovatne i čudne zahteve.

Milena S. iz okoline Jagodine studira medicinu. Nije imala mnogo iskustva u nalaženju smeštaja, ali je posle duge potrage uspela da pronađe sobu u kojoj će za krevet plaćati 60 evra. Brzo posle useljenja usledio je čudan zahtev gazdarice.

– Cimerka i ja smo morale da oljuštimo 200 kilograma paprike za ajvar koji gazdarica prodaje na pijaci. Osim toga, morale smo da peremo povrće za turšiju, jer je ona imala hitnu narudžbinu.
Uzalud smo je ubeđivale da imamo obaveze na fakultetu. Bila je neumoljiva. Pošto smo već platile unapred, nismo imale izbora i prionule smo na posao – priča Milena.

Na svakom koraku u Kragujevcu izlepljeni su oglasi na kojima stanodavci studentima nude smeštaj. Problem je, kažu naši sagovornici, što se podaci navedeni u oglasu često ne slažu sa stanjem na terenu.
– U okolini Pravnog fakulteta čovek izdaje oronulu kućicu bez vode i kupatila. U sobi su goli vojnički kreveti, bez dušeka i svaki košta 45 evra. A u oglasu je pisalo da su u pitanju komforne sobe.
Cene pristojnog smeštaja kreću se od 80 do 100 evra po krevetu, plus troškovi za struju, grejanje i telefon. Iznajmljivanje celog stana, koji dele troje ili četvoro studenata, nije ispod 200 evra – kaže Saša Mijalković, budući pravnik iz Kraljeva.

Njegov cimer Božidar V. iz Svilajnca, sa trogodišnjim podstanarskim stažom u Kragujevcu, čuo je od nesuđenih stanodavaca i neverovatne predloge.
– Gazdarica je za dobre pare izdavala sobu bez kupatila. Kada sam je upitao gde ću da se kupam, odgovorila mi je da je Svilajnac blizu, pa mogu da skoknem do kuće kad god mi zatreba tuširanje – kaže ovaj student prava.

Kruševljanin Svetislav Šuković morao je kod svog prethodnog gazde da ostavi ličnu kartu kao garanciju u slučaju da nešto od vrednijih stvari nestane iz stana. Posete su uglavnom zabranjene, a vreme povratka u iznajmljene prostorije je ograničeno.
– Gazde su redovno posle 23 sata, zbog sopstvene sigurnosti, zaključavale kapiju. Štaviše, nisu mi ni dali ključ od nje. Kad zakasnim, ne mogu da uđem u sobu. Iako su me pre iznajmljivanja upozorili na taj uslov, mislio sam da neće toliko da zakeraju, pa sad često spavam kod prijatelja – priča Svetislav.

Primedbe stanodavaca

Ni stanodavci nemaju previše lepih reči za studente. Radovan Jelić kaže da je primoran da kiriju naplaćuje unapred.
– Dešava se da novi stanari nabiju račune za telefon, struju, pokvare ili razbiju kućne aparate i posle prvog meseca pobegnu. Od buke njihovih prijatelja i kolega, koji im dolaze u posetu, ponekad ne može da se živi. Ako se odmah ne dogovorimo o pravilima ponašanja, posle je teško naći zajednički jezik – kaže Jelić.

Izvor: Blic