Home Dešavanja Rekonstrukcija TENT-a

Rekonstrukcija TENT-a

57
0

tent.jpegBeograd — Evropska agencija za rekonstrukciju izdvojila je 28 miliona evra za ekološku modernizaciju Termoelektrane Nikola Tesla.Cilj rekonstrukcije jeste zaštita životne sredine i smanjenje zagađivanja. Novac će biti uložen u sistem transporta i odlaganja pepela, što će građanima koji žive u blizini deponija omogućiti da lakše dišu.

Prva odlaganja pepela i šljake po novoj tehnologiji počeće krajem 2008. godine.

Proizvodnja električne energije jedan je od najvećih zagađivača životne sredine i proizvodi mnogo štetnih materija. Iako su već ugrađeni elektrofilteri koji smanjuju emisiju prašine za 80%, problem zagađenja je i dalje veliki.

"Imamo zagađivanje podzemnih voda, peščane oluje i ovaj novac će skoro u potpunosti rešiti problem zagađivanja vode, razvejavanje, a održavanje deponija biće minimalno", kaže Boško Buha, direktor Termoelektrane „Nikola Tesla“.

Zahvaljujući pomoći Evropske unije, termoelektrane su za sedam godina povećale godišnju proizvodnju električne energije za više od dve milijarde kilovat-sati.

Ipak, ovim projektom neće svi problemi zagađivanja biti rešeni. Za to je potrebno oko milijardu evra.

"Ovime će dobrim delom problem čestica biti eliminisan. Ali, vazduh će ostati zagađen i ostaje problem sumpordioksida, ali kada se decenijama ništa ne radi, ne može se sve odjednom. Ovako do 2015. godine EPS će rešiti problem zagađivanja životne sredine“, tvrdi Aleksandar Popović, ministar rudarstva i energetike.

Inače, šef delegacije Evropske unije Žozep Ljoveras i direktor Evropske agencije za rekonstrukciju u Beogradu Danijel Đulgaris obišli su pogone Termoelektrane da bi videli da je novac koji doniraju utrošen na pravi način.

Izvor: B92