Home Kaljenje čelika POZIV ZA EDUKATIVNI PROGRAM „Kako razumeti i čitati MEDIJE“

POZIV ZA EDUKATIVNI PROGRAM „Kako razumeti i čitati MEDIJE“

143
0

Kultura medijske pismenosti

BEOGRAD, NOVI PAZAR, NIŠ, NOVI SAD I UŽICE

O PROGRAMU

Medijska pismenost je sposobnost pristupa, analize, procene i kreiranja medijskog sadržaja. Medijski pismeni mladi bolje razumeju poruke koje dobijaju od televizije, radija, interneta, novina, časopisa, knjiga, bilborda, video igara, muzike i svih drugih oblika medija.

Medijska pismenost razvija tehničke (sposobnost pristupa medijima), kritičke (razumevanje medijskih sadržaja, sposobnost njihovog tumačenja i kritičkog vrednovanja) i praktične veštine (sposobnost stvaranja medijskih poruka). Ove veštine omogućavaju da mediji budu shvaćeni na pravi način, bez stereotipa, i prihvaćeni u društvu koje ih pažljivo i kritički posmatra.

GRAD

DATUM

ROK ZA PRIJAVU

Beograd

27, 28. i 29. maj

23.05

Novi Sad

5, 6. i 7. jun

31.05

Niš

12, 13. i 14. jun

07.06

Novi Pazar

19, 20. i 21. jun

14.06

Užice

27, 28. i 29. jun

21.06

Teme programa:

  • Zašto je važna medijska pismenost
  • Funkcije medija
  • Fake News
  • Uređivačka politika medija i selekcija sadržaja
  • Uloga regulatornih telaProvera izvora informacija i analiza sadržaja
  • Televizija kao prozor u svet – novinarski žanrovI

Učešće na programu je besplatno. Forum mladih sa invaliditetom snosi sve troškove obuke i organizuje ručak i kafe pauze.

KAKO SE PRIJAVITI?

Da biste se prijavili za učešće u programu potrebno je popuniti prijavni formular.

Prijavni formular se šalje na e-mail adresu: prijave@fmi.rs .

Za sve dodatne informacije o programu možete se obratiti Forumu mladih sa invaliditetom putem telefona 011 32 20 632 (od 09:00h do 17:00h) ili putem mail-a prijave@fmi.rs .

O PREDAVAČU:

Maša Đorđević je diplomirala Novinarstvo na Fakultetu politički nauka u Beogradu, na kome je potom završila i master studije. Prethodno je završila srednju – umetničku školu Artimedia i stekla zvanje saradnika u dramskoj nastavi. Novinar istraživač je u Centru za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost.

Pred kamere je stala prvi put u trećem razredu osnovne škole, kada je vodila dečje i tinejdžerske emisije, i već tada je osetila magiju televizije. Novinar je i autor emisija „Budi i ti IT“ i „Karijera“ na Link televiziji, prvoj internet televiziji u Srbiji. Učestvovala je u realizaciji emisija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Uređivala je emsiju „Javna odbrana“ i bila deo kulturno – umetničke redakcije RTS-a. Maša je predavač na radionicama za javni nastup u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Beograda. PR je Art studija „Mali Monmartr“ u Beogradu i letnjeg – filmskog kampa za decu „Mia Patria“. Donedavno je bila PR Centra za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih. Pisala je za web portal Before After i Beogradske novine – časopis za urbanu kulturu. Konferensje je svečanosti Fakulteta političkih nauka, GO Savski Venac i voditelj dodele književne nagrade Isidora Sekulić u Skupštini grada. U školi za talente je više od deceniju realizovala brojne emisije, predstave i istraživanja. Edukator je novinarskih i radionica za javni nastup.

Projekat “Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom/hendikepom” realizuje Forum mladih sa invaliditetom u partnerstvu sa Udruženjem studenata sa hendikepom, Udruženjem za mlade Srbije i Secons-grupom za razvojnu inicijativu. Saradnici na projektu su Ministarstvo omladine i sporta i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Projekat je podržala Evropska unija u okviru “Civil Society Facility and Media Programme 2016-2017”