Home [zabavnik] Srbija dobila ostrvo u virtuelnom svetu

Srbija dobila ostrvo u virtuelnom svetu

49
0

srbija.gifSrbija od danas ima virtuelno ostrvo u Sekond lajfu (Second Life), najpoznatijoj trodimenzionalnoj kompjuterskoj simulaciji stvarnog života. Koncertom Ivana Tasovca, direktora Beogradske filharmonije, koji je večeras od 20 sati uživo izveo skerco druge sonate Sergeja Prokofjeva, svečano je otvoreno ostrvo Druga Srbija.

Kroz projekat „Srbija ander konstrakšn" firma „Publicis" je za 6.000 dolara zakupila virtuelno ostrvo u „Sekond lajfu" (SL), a „Telekom Srbija" je prva domaća kompanija koja će se promovisati u ovoj „igrici".
– Na virtuelnom ostrvu moći će da se predstave i druge domaće kompanije, ali i svi relevantni događaji i ustanove koje su važne za promociju zemlje, što je i krajnji cilj kupovine ostrva – kaže Anja Petrovski, menadžer u „Publicisu".

Sledeći korak u ovom projektu biće konkurs za idejno rešenje zgrade Ministarstva za dijasporu, kao i izgradnja Beogradske filharmonije, predstavljanje turnira Novaka Đokovića i izgradnja muzeja „Nikola Tesla".
U ovom virtuelom svetu trenutno „živi" 9.672.212 ljudi, takozvanih avatara, koji sami kreiraju svoj izgled. Avatari mogu samo da se šetaju kroz igricu, a mogu i da izgrade mesto za stanovanje od kolibe, do vile ili hotela.
Mogu da kupuju, druže se, četuju, gledaju premijere filmova, idu na koncerte, a mogu čak i da steknu diplomu Harvarda ili Oksforda…
Sve što želite da kupite ili iznajmite plaća se linden dolarima (jedan američki dolar vredi 280 lindena), preko Interneta. Da biste stigli na određenu destinaciju, vaš avatar može da hoda, leti ili da se teleportuje.

Velike svetske kompanije kao što su BMW, „Koka kola", IBM, MTV, „Beneton" ili „Tojota" već se nalaze u SL-u. Ali tu su i političari, koji vode kampanje u virtuelnom svetu, protivnici globalne politike, pa čak i teroristička organizacija „Sekond lajf liberejšn armi", koja je bacila prvu nuklearnu bombu u ovom virtuelnom svetu.
BBC ima otvoreno predstavništvo u „Drugom životu", a Rojters je čak angažovao novinara da izveštava iz SL-a.

Kako se postaje stanovnik virtuelnog sveta?

Ulazak u „Sekond lajf" je besplatan. Potrebno je samo da se skine softver sa sajta www.secondlife.com.
Kasnije se plaća tromesečna članarina od 22,95 dolara. Procenjuje se da će do marta sledeće godine u SL-u „živeti" 25 miliona avatara.
Pet stotina Srba (0,4 odsto svih korisnika) trenutno ima svog avatara u „Drugom životu".

Izvor: 24 sata