Home [njuz] Mladi stručnjaci iz kulture posetili Niš

Mladi stručnjaci iz kulture posetili Niš

87
0

Proteklog vikenda, grupa stručnjaka u oblasti kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija iz cele Srbije posetila je grad Niš, univerzitetski centar bogatog nasleđa, značajne istorije i talentovanih i vrednih ljudi.

Prilikom boravka u “južnoj prestonici”, ova grupa, koju je okupio program stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja “Kreativno mentorstvo”, koji već 7 godina postoji u Srbiji, posetila je  neke od ključnih niških institucija i organizacija u oblasti kulture. Posebnu pažnju privukle su zgrada Banovine, aktivnosti Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla” i intenzivan rad Studentskog kulturnog centra Niša. Zapaženo je i bogato delovanje Galerije savremene likovne umetnosti, a mogućnost da bolje upoznaju Nišville muzički festival i posete čuveni DELI u Davidovoj ulici, obradovala je sve prisutne.

 

U Univerzitetskoj biblioteci organizovan je razgovor sa Andrijanom Stojanović​, rukovodiocem informativno – pozajmnog odeljenja biblioteke i Aleksandrom Strahinić, do skora PR-om SKC-a u Nišu. O savremenim likovnim scenama manjih gradova u Srbiji i značaju postojanja uspešnih galerijskih prostora u Galeriji savremenih likovnih umetnosti razgovarali su sa umetničkom direktorkom GSLU Niša Milicom Todorović, koja je bila domaćin posebno Slađana Petrović Varagić, kustos i do skora direktor Kulturnog centra Požega i Milan Marković, ranije kustos Galerije u Smederevu, a sada kustos-pedagog Muzeja u Smederevu. Zaključak ovog razgovora je da su galerijski prostori u manjim gradovima i zajednicama u Srbiji doprineli razvitku savremene likovne scene i uspešno stvaraju nove mlade umetnike na tim prostorima.

Na mestu nekadašnjeg turskog hamama na Niškoj tvrđavi, gde će uskoro biti otvoren Muzej džeza, posetioci i kolege iz Beograda, Pančeva, Bačke Topole, Požege, Smedereva, Užica, Zrenjanina upoznati su sa organizacijom i programom Nišville jazz festivala od strane njegovog osnivača i direktora Ivana Blagojevića. Ovaj jazz festival održava se u prostoru niške tvrđave od 1995. godine i pored tradicionalnih formi jazza zasnovan je na fuziji ovog pravca sa etno tradicijama različitih delova sveta, a posebno Balkana. Ove godine festival se održava od 3. do 12. avgusta.

Tema ovog organizovanog studijskog putovanja koje je sprovelo “Kreativno mentorstvo” bila je decentralizacija, pa je deo posete bio i razgovor sa Mladenom Jovanovićem, predsednikom Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Siže ovog razgovora svakako će biti njegove reči da od zemalja u Evropi u Srbiji postoji najveća razlika između majbogatijeg i najsiromašnijeg regiona, čak 1:6, kao i između najbogatije i najsiromašnije opštine, 1:17. Komentarišući udeo prihoda koji ostaje u lokalnoj zajednici u odnosu na deo koji se transferise na republiku, rekao je da je u Srbiji 11%:89%, dok je evropski prosek 32%:67%, a u Skandinaviji, za koju se moze reći da ima najrazvijeniju demokratiju i uredjenost drzave, 50%:50%.

Za kraj posete organizovan je obilazak DELI​ prostora koji je pre nekoliko godina osnovao i uspešno vodi Proaktiv, važno udruženje građana iz Niša, i koji svakako predstavlja mesto na kome pomenuti šampioni Niša imaju bar malo bolje uslove i mogućnosti za razvoj. Funkcionisanje ovog prostora predstavio je Nenad Stojanović, njegov osnivač i direktor, a razgovor o značaju podrške stvaralaštvu mladih, podsticaju kreativnim industrijama i uključivanju mladih u kulturni i kreativni život lokalne zajednice nastavljen je sa alumnistkinjom programa “Kreativno mentorstvo” iz Niša, Snežanom Andrić iz organizacije Mladi ambasadori, kao i sa Dunjom Pešut, profesorkom srpskog jezika i književnosti iz Bačke Topole i Olegom Misiračom​ producentom kulturnih dešavanja i aktivistom iz Pančeva, učesnicima IV generacije  programa.

Glavni zaključak učesnika programa “Kreativno mentorstvo” posle ove posete Nišu je veliko bogatstvo i potencijal institucija i organizacija kulture grada Niša i potreba da se skrene pažnja na njihovo delovanje kroz decentralizaciju kulture u Srbiji.