Home [njuz] Zašto se mladi ubijaju u Srbiji?

Zašto se mladi ubijaju u Srbiji?

116
0

sample-31.jpgSOS dečija linija zazvoni bar jednom mesečno, a glas sa druge strane starosti od 14 do 20 godina poručuje: Meni se ne živi. Samo za poslednjih nedelju dana tri sedamnaestogodišnje devojke digle su ruku na sebe.Crna statistika u Srbiji je, takođe, neumoljiva, a kao „sezonu samoubistava“ stručnjaci označavaju proleće i jesen.

Dr Tijana Mandić, klinički psiholog, kaže za „Blic“ da sve više mladih koji dižu ruku na sebe zapravo poziva u pomoć, ne znajući kako da se izbori sa svojim problemima. Srbija je zemlja u kojoj je prosečno registrovano 19 samoubistava na 100.000 stanovnika, ali uz jedno samoubistvo statistike beleže deset pokušaja suicida.
Među onima koji pokušaju da se ubiju a prežive, prednjače mladi ljudi. Oni se najčešće odlučuju za trovanje i skokove s mosta ili solitera.

Kriminolog Zlatko Nikolić napominje da ovu situaciju treba shvatiti krajnje ozbiljno.
– Oni koji su jednom pokušali samoubistvo, u roku od četiri godine ponovo će, gotovo po pravilu, pokušati da sebi oduzmu život. Deset odsto njih u tome i uspe.
U svojoj fazi sazrevanja, usled niza neuspeha a velike želje da budu lepi, voljeni, uspešni i prihvaćeni, mladi osećaju besmisao života i otuda ona rečenica: „Ništa meni ne ide“. Pokušajem da sebi oduzmu život često žele zapravo da skrenu pažnju – kaže kriminolog Zlatko Nikolić.

Stručnjaci otuda upozoravaju da je krajnje vreme da svi, mladi i njihovi roditelji, moraju da raščiste sa predrasudama o odlasku kod psihologa i psihijatra.
– Ukoliko posumnjaju da im dete pati i gubi volju za životom, roditelji mu moraju staviti do znanja da nije samo. Ne smeju ga kritikovati, moralisati, niti omalovažavati njegove probleme.
Deca se moraju vaspitavati tako da shvate da su problemi rešivi, ali i roditelji moraju shvatiti da je odlazak kod psihologa, terapeuta i psihijatra, kao i poseta zubaru jer se i psiha mora održavati – kaže dr Tijana Mandić.

Iako je u to u Srbiji još retkost, mladi koji su pod stresom ili razmišljaju o samoubistvu, ali i njihovi roditelji, mogu se obratiti školskim psiholozima, SOS dečijoj liniji 0800/123456, psihoterapeutima i psihološkim savetovalištima koja postoje u svim domovima zdravlja, kao i na Studentskoj poliklinici i Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu.

Osim preventivnih poseta lekarima, stručnjaci upozoravaju roditelje da decu i mlade, ukoliko su u depresiji ili pokazuju bilo kakve suicidne namere, ne treba da ostavljati same, a posebno je važno skloniti predmete kojima bi mogli da se povrede.

Oružje držati pod ključem

Dve od tri devojke koje su u proteklih sedam dana digle ruku na sebe u Beogradu i Leskovcu, nekako su se dokopale pištolja. Stručnjaci kažu da je zakonom jasno propisano kako oružje treba čuvati.
– Oružje treba držati pod ključem ili rasklopiti na delove, a najsigurniji i najjednostavniji način je da se kupi bravica za okidač. Tako sigurno ne može doći ni do kakve nesreće – objašnjava Mikan Cvetković, predsednik Lovačkog udruženja „Beograd“.

Najčešći uzroci samoubistva

-prekid emotivne veze
-neuspeh u školi
-porodični problemi
-gubitak bliske osobe
-loši odnosi sa vršnjacima
-fizičko ili seksualno zlostavljanje
-kriza identiteta, uz osećaj da nisu uspeli i ispunili ono što se od njih očekuje

Izvor: Blic