Home [njuz] Početnici u biznisu puni ideja

Početnici u biznisu puni ideja

34
0

svetskabanka.jpgPočetnici u biznisu koji su od kraja jula konkurisali za dobijanje takozvanih start-ap kredita, imaju pregršt dobrih ideja za zgrtanje novca! Naime, kako za Press otkriva Dragan Jovanović, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća (MSSP)….

 budući preduzetnici spremni su da se bave i pravljenjem leda, pečata ili proizvodnjom srebrne vode, mineralnog dodatka ishrani.

Podsetimo, konkurs za dodelu start-ap kredita raspisalo je Ministarstvo ekonomije 25. jula, a svi zainteresovani mogu se prijaviti do 15. septembra. Reč je o kreditima u iznosu do 15.000 evra za preduzetnike ili do 30.000 evra za preduzeća.
Država je za ove kredite izdvojila ukupno milijardu dinara, a rokovi otplate su od tri do pet godina, uz godišnju kamatu od jedan odsto.
Umesto hipoteke, instrument obezbeđenja kredita biće ručna zaloga na imovinu, ugovorno jemstvo nekog drugog pravnog lica ili dva žiranta.

Interesovanje veliko

MbOn ističe da je još rano da se kaže koliko je zahteva ukupno podneto, jer je do kraja konkursa preostalo još desetak dana.
– Mnogi zahtevi su još u fazi kompletiranja dokumentacije. Moram da kažem da sam prijatno iznenađen koliko različitih i dobrih ideja ima među mladima širom Srbije! Primera radi, ljudi žele da se bave proizvodnjom srebrne vode za medicinske svrhe.
Takođe, zainteresovani su i za pravljenje leda ili izradu narodnih nošnji u komercijalne svrhe.
Takođe, žele da izrađuju specifične vrste pečata i da osnivaju marketinške agencije. Ima i onih koji planiraju da otvore ketering firme, auto-škole, stomatološke ordinacije…- kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, pri odobravanju kredita prednost će imati delatnosti zanatstva, proizvodnje i uslužnih delatnosti, sa izuzetkom trgovine. S druge strane, ovom kreditnom linijom neće biti finansirani programi poljoprivredne proizvodnje, infrastrukture, kupovine vozila za obavljanje taksi usluga i igre na sreću.

Prvo biznis plan

Naš sagovornik podseća da je procedura za podnošenje zahteva za odobravanje start-ap kredita veoma jednostavna.
– Pre podnošenja zahteva potrebno je napraviti biznis plan i registrovati firmu u Agenciji za privredne registre. Uz zahtev za dobijanje kredita potrebno je dostaviti rešenje o osnivanju radnje ili preduzeća, potvrdu o poreskom broju (PIB), obrazac biznis plana, dokaz o ponuđenom instrumentu obezbeđenja i profakturu prodavca, ako se kupuje oprema – kaže Jovanović.

On napominje da Republička agencija za MSPP ima ugovore s regionalnim centrima u 17 gradova, gde svi zainteresovani mogu dobiti neophodne informacije i svu potrebnu dokumentaciju.

Uz pare ide i konsultant!

Pored sredstava za početak biznisa, država je pripremila obuku i konsultacije za mlade preduzetnike. Svi koji budu podneli zahtev za kredit imaće priliku da prođu obuku u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća.
Takođe, svima kojima krediti budu odobreni biće dodeljeni konsultanti, koji će mladim preduzetnicima pomoći da prebrode prvih nekoliko kritičnih godina.

Fakti:
* Start-ap krediti za preduzetnike daju se u iznosu do 15.000 evra
* Kamatna stopa na godišnjem nivou je 1 odsto
* Rok otplate je 3-5 godina, sa početkom do 12 meseci
* Za obezbeđenje se koriste dva žiranta ili ugovorno jemstvo

Izvor: Press