Home [konkursi] Centralno-evropski univerzitet (CEU) u Budimpešti raspisao je konkurs za upis na master...

Centralno-evropski univerzitet (CEU) u Budimpešti raspisao je konkurs za upis na master i doktorske studije za školsku 2018/2019. godinu

255
0

Centralno-evropski univerzitet (CEU) u Budimpešti raspisao je konkurs za upis na master i doktorske studije za školsku 2018/2019. godinu namenjen samofinansirajućim studentima. Rok za prijavu u ovoj etapi upisa je 1. jun 2018. godine.

Ukoliko ste zainteresovani za studije na CEU, molimo da svoje interesovanje izrazite popunjavanjem ovog upitnika. Centralno-evropski univerzitet u Budimpešti je od svog osnivanja 1991. godine do danas stekao reputaciju prestižnog evropskog i svetskog univerziteta koji neguje multinacionalno i multikulturalno okruženje. U 2017. godini CEU je zauzeo 39. mesto na rang listi najboljih svetskih visokoškolskih institucija (Times Higher Education Best Young University Rankings). Interdisciplinarni pristup kao metod učenja i istraživanja ima centralno mesto na ovom univerzitetu upravo zato što pospešuje kritičko razmišljanje i debatu među studentima i njihovim profesorima. Odnos studenata i profesora je 8:1, što znači da studenti mogu da ostvare dobar kontakt sa profesorima i sarađuju sa njima u toku školske godine.

Sa oko 1.448 studenata iz više od 115 zemalja, CEU zajednica je sačinjena od retke mešavine nacionalnosti, etničkih grupa i kultura što je čini idealnim okruženjem za ispitivanje tema “otvorenog društva” kao što su nove demokratije, sloboda medija, nacionalizam, ljudska prava i vladavina prava.

Univerzitet je akreditovan u Sjedinjenim Američkim Državama i u Mađarskoj i nudi  čak 49 multidisciplinarnih programa, na 15 departmana za master i doktorske studije. Na CEU-u postoji i 20 istraživačkih centara. Obzirom na to da su oblasti izučavanja na ovom Univerzitetu uglavnom u domenu društveno-humanističkih nauka, studenti mogu da se prijave za neki od programa na departmanu za političke nauke, međunarodne odnose, ekonomiju, prava, studije roda, nacionalizma i brojne druge, a na CEU-u postoji i dve škole Poslovna škola (CEU Business School) i Škola javnih politika (School of Public Policy). Za više informacija u vezi sa dostupnim programima i departmanima možete pogledati ovde.

CEU ima i veliku alumni mrežu čiji su članovi aktivni u alumni klubovima u preko 68 zemalja. Alumnisti CEU-a često se zapošljavaju na visokim pozicijama u svojim državama, ali i međunarodnim organizacijama, pa je tako više od 200 alumnista CEU-a na ministarskim pozicijama, oko 170 ih je zaposleno u nekoj od institucija Evropske unije, isto toliko u Ujedinjenim nacijama, a preko 300 je zaposleno u nekoj od međunarodnih organizacija kao što su Svetska banka, Organizacija za evropsku saradnju i bezbednost (OEBS) i brojnim drugim.

Kandidati koji konkurišu na neki od master programa moraju posedovati uverenje o prethodno završenim osnovnim studijama tj. master studijama ukoliko konkurišu na neki od programa na doktorskim studijama. Nastava na svim master i doktorskim programima koje nudi CEU se odvija na engleskom jeziku te kandidati moraju dostaviti dokaz o položenom testu engleskog koji uz ostalu dokumentaciju treba poslati najkasnije do 1. juna 2018. godine. Konkursna dokumentacija obuhvata popunjenu onlajn prijavu, dva pisma preporuke, biografiju i dodatna dokumenta u zavisnosti od toga za koji departman se konkuriše. Više o potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na ovom linku.

 

Ukoliko želite da saznate više o procesu prijave, dostupnim programima i stipendijama možete doći u Beogradsku otvorenu školu (Masarikova 5/16) na individualne konsultacije koje je potrebno zakazati, slanjem poruke na mejl akademsko.savetovanje@bos.rs ili telefonom na broj 011 30 61 577.