Home [njuz] Najveći skup omladinskog društvenog preduzetništva po prvi put u Srbiji

Najveći skup omladinskog društvenog preduzetništva po prvi put u Srbiji

62
0

Radionica na SIA SamituMeđunarodni skup najvećeg takmičenja za mlade na temu društvenog preduzetništva, „Social Impact Award” Samit, okupio je od 31. oktobra do 3. novembra na Avali više od 150 mladih ljudi iz 18 zemalja Evrope, autore najboljih ideja za pokretanje socijalnog biznisa u svojim državama. Oni su na skupu imali priliku da svoje poslovne zamisli predstave međunarodnoj publici i nauče kako da ih dalje razviju.
Četvorodnevna konferencija na Avali kulminacija je celogodišnjeg programa „Social Impact Award“. Proteklih godina održavana je u Beču, a ove godine po prvi put u našoj zemlji. Pored pobednika koje je u njihovim državama odabrao lokalni i međunarodni žiri, na skupu učestvuju i organizacije koje sprovode program u 18 zemalja, kao i partneri „Social Impact Award“.

Za mlade socijalne preduzetnike, čije poslovanje je usmereno na pokretanje promena i rešavanje društvenih problema, konferencija je bila prilika da razgovaraju o održivosti svojih ideja sa vršnjacima iz drugih zemalja, ali i sa mrežom stručnjaka, mentora i alumnista programa.

„Na Samitu smo kroz razgovor sa mentorima definisali elemente našeg projekta, testirali naš poslovni model. Upoznali smo preduzetnike iz drugih zemalja, čuli iskustva alumnista iz cele Evrope, što je sve mnogo značilo za dalji razvoj naše ideje”, ističe Anđela Kocić iz Niša, iz tima „Hearo Glasses“, koji je kreirao naočare koje gluvim osobama pomoću svetlosnih signala pomažu da ostanu bezbedne u saobraćaju.
Poslednjeg dana samita, partneri programa su razmenjivali iskustva i najbolje prakse pružanja podrške mladima, kao i primene novih načina podrške, u skladu sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija.
„Velika nam je čast da budemo domaćini Social Impact Award Samita u 2017, jednog od najvećih internacionalnih skupova mladih preduzetnika koji se dešavaju u Srbiji. Na Samitu učestvuje više od 50 startapova koji sprovode inovacije u oblastima poput obrazovanja i zdravstva, a naša uloga je da im omogućimo da se međusobno povežu, razmene iskustva i znanje, i potencijalno započnu međunarodnu saradnju”, naglašava Dušan Janković, programski direktor organizacije Razlivalište, koja sprovodi ovaj projekat u Srbiji.

On dodaje da je posebno zanimljivo to što skup podržava saradnju između lokalne zajednice, preduzetnika i gostiju iz inostranstva: „Na taj način se jačaju kapaciteti i kreiraju nove ideje preduzetnika, korisnika naših razvojnih programa. Pored razvoja biznisa, Samit pruža mogućnost razmene dobrih praksi koordinatora Social Impact Award programa iz različitih zemalja, koji tokom Samita rade na razvoju programskih inovacija i komponenti koje će omogućiti još bolju podršku ovim biznisima“.

Među pobedničkim projektima iz Srbije su i „Mini Home“, projekat minimalne stambene jedinice koja zadovoljava osnovne stambene potrebe, sa ciljem unapređenja uslova stanovanja socijalno i ekonomski ugroženih grupa, „Pirate Art“, koji izrađuje estetske obloge za protetička pomagala pomoću 3D štampača, a koje korisnici mogu dizajnirati po svojoj želji, kao i „UrbiGo“, projekat pametnih vertikalnih bašta, čija vlažnost, temperatura i osvetljenost se može pratiti pomoću aplikacije.

„Verujemo da su mlade generacija od presudne važnosti za efikasno rešavanje najhitnijih izazova globalizovanog i digitalizovanog sveta. Prema tome, imamo odgovornost da ih opremimo veštinama i podržimo ih, kako bi se razvio njihov inovatorski i pionirski potencijal. Posebno sam uzbuđen što se Samit održava u Beogradu, gradu koji simbolizuje ovu dinamičnu omladinu, motivisanu donošenjem promena“, kaže Jakob Detering, direktor SIA International.