Počela sa radom online platforma mladisuzakon.rs

0
SHARE

Obaveštavamo vas da je sa radom počela online platforma mladisuzakon.rs. Mladi su zakon je program Ministarstva omladine i sporta, koji ima za cilj podsticanje aktivizma i volontiranja među mladima, a koji sprovodi Centar za građansko delovanje kao resurs centar za Južnobanatski i Beogradski okrug.

Cilj pokretanja online platforme je da mladima približi mogućnost aktivnog učešća u životu zajednice koristeći alat primeren digitalnom dobu kakvo je današnje. U sprovođenju programa Mladi su zakon svake godine učestvuje preko 40 udruženja i 1500 mladih širom zemlje u više od 60 opština, a samo u 2017. godini biće realizovano 125 omladinskih volonterskih akcija i 34 međunarodna volonterska kampa.

Online platforma mladisuzakon.rs nastala je kao odgovor na potrebu da se informacije o svim aktivnostima ovog složenog programa nađu na jednom mestu i pruža sledeće mogućnosti:

– pregled mape na kojoj se nalaze sve aktivnosti ovogodišnjeg programa

– mogućnost da se ciljano pregledaju aktivnosti po okrugu, vremenu realizacije i slično

– pregled kratkih opisa svih aktivnosti i njihova GPS lokacija.

Ono što je najvažnije, platforma omogućava svima koji žele da se priključe nekoj od aktivnosti i daju svoj doprinos. Zato vas pozivamo da posetite online platformu i priključite se programu Mladi su zakon i to na jedan od sledećih načina:

Kao učesnici u aktivnosti:

– ukoliko je u pitanju volonterski kamp, dostupan je link na onlajn prijavu Mladih istraživačima Srbije;

– ukoliko je u pitanju omladinski volonterski projekat, dostupna je kontakt forma putem koje možete da se obratite direktno organizatorima aktivnosti i komunicirate sa njima i ponudite svoje učešće.

Kroz onlajn volontiranje:

– možete, na primer, da ponudite da dizajnirate logo aktivnosti, napravite banere za društvene mreže, napišete tekst/reportažu ili nešto slično.

Sponzorstvom ili donacijom:

– aktivnosti možete da podržite i davanjem donacije ili sponzorstvom u novcu, robi ili usluzi koju možete da ponudite takođe direktnim obraćanjem organizatoru volonterske akcije ili volonterskog kampa.

Za svaku aktivnost na projektu može se videti vreme i mesto održavanja, kao i lista potrebnih stvari i/ili usluga da bi se aktivnost što uspešnije realizovala.

Od 2010. godine, tokom realizacije programa MLADI SU ZAKON, sprovedeno je više od 1300 omladinskih ad-hoc volonterskih projekata realizovanih od strane udruženja mladih i neformalnih omladinskih grupa, a od 2014. godine do septembra 2017. realizovano je ukupno 127 međunarodnih volonterskih kampova, uz podršku Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije, u kojima je učestvovalo više od 900 volontera iz 25 zemalja i više od 1000 mladih iz Srbije i poklonilo više od 88.500 volonterskih sati.