Home [njuz] Završen prvi SmartCity.Education Festival 2017

Završen prvi SmartCity.Education Festival 2017

77
0

18740178 132935707265248 2895536818342790597 nTrodnevni SmartCity.Education festival održan je u hotelu Radisson Blu Old Mill u organizaciji Fridrih Nauman fondacije i Udruženja BEUM između 26. i 28. maja.

Centralni događaj festivala bila je trodnevna konferencija na kojoj su govorili eksperti iz domena pametnih gradova iz regiona i Evrope. Pored konferencije gosti su imali priliku da posete radionicu “CityOS Air Story” o tehnološkim rešenjima za poboljšanje kvaliteta vazduha, Kids Lab radionicu za decu školskog uzrasta na temu robotike, kao i Fuckup Night, svetski brend nastao u Meksiku 2012. godine gde preduzetnici pred publikom govore o svojim najvećim neuspesima i šta su iz njih naučili.

 

Jedan od sastavnih događaja festivala bio je i MEU.hackathon2017 održan u ICT Hub Playground prostoru u saradnji sa Techfugees Belgrade timom gde su studenti, programeri i aktivisti iz Srbije i inostranstva podeljeni u tri tima (MeGrow team, Fontastic team, BSS team) vredno radili 48h na pronalaženju inovativnih rešenja na temu integracija migranata uz podršku mentora iz UNHCR-a, Beogradskog centra za ljudska prava, Centra za obrazovne politike, IBM-a i ICT Hub-a. Sva tri tima su svoja rešenja predstavila na SmartCity.Education festivalu, a kao pobednički proglašen je MeGrow tim koji je dizajnirao platformu za praćenje napretka u obrazovanju dece izbeglica, kao i povezivanje škola koje rade sa njima, stvaranje virtuelne evidencije njihovih ocena i razmenu informacija između škola.
Takođe, pobednički tim biće kvalifikovan za globalni Techfugees hakaton u Berlinu koji će se održati 1. i 2. jula ove godine.