Home [njuz] Novi Sad – Evropska prestonica mladih 2019. godine

Novi Sad – Evropska prestonica mladih 2019. godine

42
0

Novi-SadEvropski omladinski forum proglasio je večeras grad Novi Sad za evropsku prestonicu mladih za 2019. godinu.

Nezavisni žiri Evropskog omladinskog foruma, izabrao je Novi Sad između 5 finalista, grada Amiens iz Francuske, Derry City & Strabane i Manchester iz Velike Britanije i grada Perugia iz Italije.

 

U godini 2019. Novi sad će raditi na kreiranju više prilika za mlade, želi da bude pionir na evropskom nivou sa uvođenjem trajne „komenadžment strukture sa mladima“ koja donosi odluke za definisanje prioriteta omladinske politike u Novom Sadu. Moto grada „Otvaranje vrata“ je  svojevrsna pozivnica mladima da preuzmu aktivnu ulogu i odgovornost u oblikovanju sopstvene budućnosti. Mladi će se podstaći da utiču  na život lokalne zajednice i njene političke procese, stvarajući inicijative koje obezbeđuju veću autonomiju mladih i ostvarivanje svojih prava. Novi Sad će podržati mlade koji su voljni da učestvuju u procesima donošenja odluka i budu pokretači promena u okviru svoje zajednice, ali i šire.

Prilikom prgrlašenja pobednika Johanna Nyman, predsednik Evropskog omladinskog foruma, je rekao:

“Čestitam Novom Sadu, za Evropsku prestonicu mladih 2019. godine! Sa njihovim sjajnim godišnjim programom oni će iskreno osnažiti mlade ljude i kreirati nove prilike. Uvereni smo da će imati uspešnu godinu kao Evropska prestonica mladih. Pozdravljamo njihovu posvećenost  za podsticanje učešćea mladih i izgradnji mostova između lokalnog, nacionalnog i međunarodnog nivoa. Aplikacije svih pet gradova koji su ušli u uži izbor su odličnog kvaliteta i ovo je bila veoma teška odluka za žiri. “

Valentina Antić, koordinator za međunarodnu saradnju tima OPENS2019, je rekla:

“Izuzetno sam srećna i ponosna na naš grad i naš tim, i želim da se zahvalim svim organizacijama koje su nas podržale i verovale u nas. Poslednje, ali ne i najmanje važno, veliko hvala Evropskom omladinskom forumu što nam je pružio priliku. “

Omladinska prestonica Evrope

„Omladinska prestonica Evrope“ (eng. Europian Youth Capital) je titula koja se dodeljuje Evropskom gradu na period od godinu dana. U toku tog perioda izabranom gradu se pruža prilika da kroz višenamenske programe prikaže svoj kulturni, društveni, politički i ekonomski život i razvoj za mlade.
„Omladinska prestonica Evrope“ je inicijativa koja podstiče građane i građanke da sprovode inovativne ideje i projekate koje podstiču aktivno učešće mladih u društvu. Istovremeno kroz ovu inicijativu se pronalaze uzori za budući razvoj omladinske politike u drugim evropskim zajednicama.

Jedan od ciljeva ove inicijative je jačanje veze između evropskog i lokalnog nivoa. Ovom inicijativom se podstiče učešće mladih u sprovođenju zajedničkih evropskih ciljeva omladinske politike na lokalnom nivou. Svrha ove titule je da prikaže dodatnu vrednost građanstva na evropskom, nacionalnom i lokalnom nivou, pri čemu se fokus stavlja na mlade.