Home [treninzi] BRANITELJI I BRANITELJKE MANJINSKIH PRAVA U SRBIJI

BRANITELJI I BRANITELJKE MANJINSKIH PRAVA U SRBIJI

31
0

Institut za evropske poslove uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu sprovodi projekat Branitelji i braniteljke manjinskih prava koji ima za cilj da pruži studentima prava, nedavno diplomiranim pravnicima, policajcima i onima koji se školuju za slična zvanja mogućnost da direktno doprinesu unapređivanju ljudskih prava u Srbiji i time unaprede veštine koje će im biti neophodne u poslu koji obavljaju ili će obavljati.

 

Program je ciljano namenjen ovim dvema velikim grupama budući da su one prve koja treba da zaštite ljudska i manjinska prava svih građana Srbije, ukoliko su ona ugrožena. Takođe, u toku pregovora Srbije sa Evropskom unijom, neke od najznačajnijih reformi dešavaće se u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, kao i na pravdu, slobodu i bezbednost. Uz informisanije učesnike u procesu reformisanja pravosuđa i policije, reforme će biti efektnije i efikasnije.

U toku programa koji je već iznedrio dve grupe od po 20 alumnista, učesnici imaju mogućnost da steknu potrebno znanje o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava, različitim manjinskim grupama u svojoj zemlji, kao i mogućnost da se bolje upoznaju sa poteškoćama i izazovima sa kojima se pripadnici manjina, ali možda i oni sami svakodnevno suočavaju.

Tokom dva održana treninga, ukupno 40 učesnika će proći kroz program i upoznaće se sa metodama institucionalne zaštite ljudskih prava u Srbiji, kao i na koji način mogu pomoći osobama čija su prava narušena. Treninzi će istaći značaj jednakog zakonitog i pravednog pristupa pri odbrani građana u jednoj demokratskoj državi.

Polaznici će ovim putem biti opremljeni znanjem i veštinama od značaja za njihovu dalju karijeru. Takođe, učesnici će oformiti mrežu, gde će aktivno razmenjivati iskustva i raditi zajedno na unapređenju i očuvanju ljudskih prava u Srbiji.

Svi učesnici će nakon treninga biti u obavezi da ispune tri aktivnosti: pojavljivanje u medijima, organizovanje vršnjačke edukacije, kao i pisanje predloga praktičnih politika na temu branjenja prava manjinskih grupa.

Nakon treninga dobija se potvrda o učestovanju, a nakon izvršenih aktivnosti i sertifikat kao i, po potrebi preporuka.

Više informacija, kao i prijavu možete pogledati ovde.