Home [treninzi] Studije zajedničkog

Studije zajedničkog

31
0

Upoznaj se sa idejama i postojećim praksama koje se obrazuju oko pojma zajedničkog dobra (Commons) i stekni iskustvo kroz praktičan rad u multidisciplinarnim timovima! 

Studije će trajati od 14.11.2016. do 01.04.2017. sa predavanjima jednom nedeljno u trajanju od 2 do 4 sata (izuzev praznika). Studije su besplatne za sve učesnike, a deo programa će biti otvoren za javnost.

 

Prijavi se popunjavanjem online formulara – http://bit.ly/2dGQsZC i slanjem svog CV-a na office@novaiskra.comrok za prijavljivanje je 31. oktobar. Broj polaznika je ograničen.

Preuzmite detaljan program studija na – https://drive.google.com/file/d/

Studije zajedničkog se bave analizom postojećih praksi i istraživanjem mogućih koncepata i rešenja za unapređenje procesa rada, proizvodnje, ali i života u zajednici, naročito onih koji se vode idejom opšteg ili zajedničkog dobra, odnosno COMMONS.

Cilj Studija je da polaznicima približe šta danas znači raditi i živeti u skladu sa postulatima koji se vezuju za ideju commons-a, te da kroz specijalno dizajniran, intezivan, participativan, kolaborativan i interdisciplinaran program osnaži pojedince i kolektive da u svom procesu mišljenja i delanja uključe svest o opštem/zajedničkom dobru.

Program će kroz predstavljanje i analizu primera dobrih praksi u različitim kontekstima, ali i kroz teorijski okvir, polaznicima približiti raznolike vidove organizacionih struktura koje daju uspešne rezultate, a čija iskustva mogu biti korisna i za druge lokalne kontekste kada je u pitanju upravljanje i korišćenje zajedničkih resursa. Istovremeno, Studije će se baviti kolaborativnim praksama, kao i formama i modelima svojinskih odnosa koji se obrazuju oko ideje Commons-a.

Polaznici će imati priliku da čuju najrazličitija iskustva i pristupe ovoj temi, a neki od predavača/ica biće i Tomislav Tomašević (Institut za političku ekologiju, Zagreb), Felipe Duarte (Berlin), Dea Vidović (Kulturanova, Zagreb), Karyotis Theodoros (Viome, Solun), Tomislav Medak (MAMA, Zagreb), Panayotis Antoniadis i Ileana Apostol (nethood, Cirih) i drugi.

Šta dobijaju polaznici Studija zajedničkog?

·       Priliku da se sretnu sa lokalnim, regionalnim i internacionalnim akterima i stručnjacima i od njih dobiju uvid u najnovije modele i prakse participativnog odlučivanja i upravljanja

·       Mogućnost da rade u inspirativnom okruženju sa drugim pojedincima koji primenjuju ili planiraju da primene modele koji se rukovode Commons postulatima

·       Teorijsko i praktično znanje da definišu specifične društvene, ekološke i ekonomske potrebe u svom okruženju i da pruže moguća rešenja kroz razvoj kolaborativnih projektnih koncepata

·       Know-how za razumevanje i artikulaciju problema i društvenih fenomena, kao i alate i primenljiva praktična znanja za kvalitetan kolaborativni rad i adresiranje mapiranih problema

Preuzmite detaljan program studija na – https://drive.google.com/file/d/

Prijavi se popunjavanjem online formulara – http://bit.ly/2dGQsZC i slanjem svog CV-a na office@novaiskra.comRok za prijavljivanje je 31. oktobar do ponoći. Broj polaznika je ograničen. U odabiru polaznika vodićemo se sledećim kriterijumima: multidisciplinarnost, aktivizam, posvećenost programskim aktivnostimaspremnost za saradnju i rad u timu.

Studije će biti održavane u prostorijama Nove Iskre, Gavrila Principa 43, Beograd. Poznavanje engleskog je obavezno kako bi program mogao u potpunosti da se prati.

Studije organizuju Nova Iskra, Ministarstvo prostora i Regionalni naučni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, a realizuju se uz podršku fondacije Heinrich Boell.