Home [akcija] Evropski dnevnik – konkurs za srednjoškolske radove

Evropski dnevnik – konkurs za srednjoškolske radove

55
0

Nakon uspešno završenog konkursa u prethodnoj školskoj godini u okviru Evropskog dnevnika, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji poziva vas da se prijavite na novi nagradni konkurs za kreativne i inovativne radove.

 

Teme konkursa su teme iz Evropskog dnevnika, između ostalog i: odnos Srbije i Evropske unije (EU), dalji nastavak obrazovanja u EU, preduzetništvo, prava i odgovornosti, održivi razvoj, zdravlje i bezbednost, savremeni društveni problemi, ali i slobodne teme na predlog samih učenika i učenica koje bi na neki način bile povezane sa evropskom budućnošću Srbije (npr. šta je Evropa u mom gradu, šta bih voleo da Evropa donese u moj grad, i sl.).

• Učešće na konkursu podrazumeva podnošenje:

1. Literarnih ili novinarskih pisanih radova;
2. Foto reportaža ili foto-radova;
3. Video forme (novinarske, umetničke, dokumentarističke, igrane dramatizacije);
4. Multimedijalne forme.
***Jedan tim ima priliku da konkuriše sa po jednim radom u svakoj kategoriji, ali može osvojiti nagradu samo jednom odnosno u jednoj kategoriji.

• Na konkurs mogu da se prijave timovi i to kao:

1. Grupa učenika iz iste srednje škole, koju učenici mogu da formiraju sa namerom učešća u takmičenju, a da nije na bilo koji način deo nekog formalnog školskog udruženja/sekcije;
2. Srednja škola (kao celina ili njena literarno-novinarska, foto i audio-video sekcija).
*** Svaki tim je neophodno da čini minimum tri osobe. U slučaju osvajanja nagrade, tim koji ima više od tri člana, nominuje troje predstavnika za nagradno putovanje.
*** Škole koje su nagrađivane u prethodnim konkursima (Reci nam i Evropski dnevnik konkurs) nemaju pravo učešća na ovom konkursu.

Nagrada:

U svakoj kategoriji će biti nagrađeno po četiri pobednička tima. Pobednici će imati jedinstvenu priliku da 9. maja 2017. godine, na Dan Evrope, krenu na grupno putovanje u više zemalja Evropske unije.
Nastavnici koji su bili mentori pobedničkih timova (jedan nastavnik po timu) će takođe putovati zajedno sa svojim timom.

Rok za dostavljanje radova je 27. januara 2017. do ponoći. Radovi pristigli nakon isteka roka neće biti uzeti u razmatranje.

Za prijavu na konkurs, uz rad dostaviti i popunjen prijavni formular, koji je dostupan na sajtu www.recinam.rs. Ukoliko tim podnosi više radova, uz svaki rad mora podneti i prijavni formular. Radovi se podnose isključivo elektronskim putem, na imejl adresu evropskidnevnik@euinfo.rs. Radovi koji su većeg obima, odnosno ne mogu biti poslati mejlom, šalju se putem servisa Send Space ili We Transfer.

Pristigle radove ocenjivaće stručni žiri, koji će činiti eminentni novinari, snimatelji, fotografi, profesori novinarstva, profesori dramskih umetnosti i profesori srpskog jezika. Rezultati takmičenja će biti objavljeni do kraja marta 2017. godine na sajtovima www.recinam.rs i www.euinfo.rs, a svi koji su učestvovali na konkursu će biti obavešteni putem imejla o ishodu konkursa.

Ovaj konkurs predstavlja nastavak prethodnih aktivnosti Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije koji su sproveli projekat u oblasti medijske pismenosti „Ako imaš šta da kažeš-reci!“. Cilj projekta je bio da se pokrenu ili unaprede srednjoškolski časopisi, veb portali, foto i video radovi na teme u vezi sa EU.

Nagrađene radove na prethodnom konkursu u okviru projekta „Evropski dnevnik“ možete videti na sajtu www.recinam.rs. Škole partneri koje su učestvovale u prethodnim aktivnostima dolaze iz Beograda, Sremskih Karlovaca, Paraćina, Nove Varoši, Smederevske Palanke, Novog Sada, Čačka, Bečeja, Kragujevca i Stare Pazove.

Ukoliko imate nekih pitanja, možete ih poslati imejlom na evropskidnevnik@euinfo.rs ili pogledati da li se neko od vaših pitanja zajedno sa odgovorima nalazi u okviru Q&A stranice na sajtu www.recinam.rs.