Home [njuz] Poziv na festival “Miredita, Dobar dan”

Poziv na festival “Miredita, Dobar dan”

37
0

4d2b5ccc-ac85-4295-8798-0f480be3e29fVeliko nam je zadovoljstvo da Vas pozovemo na festival “Mirëdita, dobar dan!” koji će se po treći put održati u Beogradu od 01 – 04. juna. Inicijatori festivala su  Građanske inicijative i Centar za praktičnu politiku iz Beograda i Integra iz Prištine, a podršku su pružili: Fond za otvoreno društvo iz Prištine, Norveška ambasada Priština, MOTT fondacija, Ambasada Švajcarske u Prištini, Ministarstvo kulture Kosova, Dom omladine Beograda i UK Parobrod.

 

Festival predstavlja beogradskoj javnosti kulturnu i društvenu scenu Kosova. Ideja vodilja festivala jeste iniciranje susreta i kulturne razmene srpske i kosovske scene kojima se stvara tradicija okupljanja i kontinuirane saradnje između dvaju društava, a u cilju poboljšanja društvenih, političkih i kulturnih odnosa Srbije i Kosova.

Bekim Fehmiu, albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac – simbol jedinstva, ali i raskola između dva naroda, bio je i ostao nepresušna inspiracija za stvaranje i realizaciju ovog festivala.

Ove godine festival će biti otvoren 1. juna obeležavanjem 80 godina od rođenja Bekim Fehmiu. Na otvaranju će biti prikazan filma “Otac” reditelja Visara Morine, koji je na međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima bio nagrađen kao najbolji reditelj.

Posetioci Festivala imaće prilike da se upoznaju sa kosovskom kulturnom scenom – filmom, muzikom, likovnim i književnim stvaralaštvom. Pored toga, predviđene su i javne debate na kojima će se kritički preispitivati odnosi Srbije i Kosova, sa stanovišta nasleđa prošlosti, ali i prespektiva saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, obrazovanja, sporta, civilnog sektora itd.

I ove godine, manifestacija se održava na više lokacija u gradu, a detaljnu listu možete videti u agendi ili na sajtuwww.mireditadobardan.com

 Informacije o ulaznicama:

Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan.

Ulaznice su neophodne za film i koncert, a možete ih rezervisati putem mejla festival@gradjanske.org ili putem telefona 011/32 84 188.