Home [njuz] Drugi poziv za organizovanje EVS radionica za Evropski volonterski servis

Drugi poziv za organizovanje EVS radionica za Evropski volonterski servis

38
0
evsUkoliko je tvoja organizacija, opština ili kancelarija za mlade (org/opš/KZM) zainteresovana da tokom juna i jula sazna više o Evropskom volonterskom servisu i da predstavi mogućnosti ovog programa Evropske unije mladima u tvojoj zajednici, pozivamo te da nominuješ svoj/u grad/opštinu/selo za EVS radionicu! Radionice se sprovode u sklopu proslave 20 godina postojanja Evropskog Volonterskog Servisa.
ŠTA JE TO EVS?
Evropski volonterski servis (EVS) je prilika za mlade uzrasta 17–30 godina iz Srbije da kao volonteri žive, uče i volontiraju u zemljama EU za koju se sami opredele, tokom 2-12 meseci. Učestvovanje u EVS projektima je za volontere iz Srbije besplatno, a bivaju im pokriveni troškovi puta, stanovanja, učenja, ishrane i osiguranja za sve vreme trajanja aktivnosti. Više informacija o EVS-u možete pronaći OVDE.
 
ŠTA JE EVS RADIONICA?
EVS radionica će mladima od 17 do 30 godina približiti šta je Evropski volonterski servis,koji su koraci odlaska na EVS, kako naći pravu organizaciju iz EU, kako popuniti biografiju i motivaciono pismo, koji su sve troškovi pokriveni, kako izgleda volontirati u EU itd. Svaka EVS radionica će trajati 4 sata i vodiće je bivši EVS volonteri koji iz Srbije koji su iz Srbije boravili u EU. Radionica će se sastojati iz niza prezentacija i radionica na srpskom jeziku koje će na zanimljiv način predstaviti EVS. Cilj je da, nakon radionice, mladi učesnici imaju dovoljno informacija da mogu dalje da istražuju mogućnosti Evropskog volonterskog servisa. Jedan turnus EVS radionica je već održan početkom godine u Čačku, Irigu, Zrenjaninu i Pančevu (više informacija OVDE).
 
KAKO NOMINOVATI SVOJ GRAD/OPŠTINU/SELO ZA EVS RADIONICU?
Prvi korak je da pošalješ prijavu Grupi „Hajde da…“ kao zvanično imenovanoj kontakt tački za Program Erazmus+ Mladi u akciji. U prijavi treba prvo da obrazložiš zašto je bitno da EVS radionica bude organizovana baš u tvom gradu/opštini/selu, a drugo da se tvoja org/opš/KZM obaveže da će ugostiti EVS radionicu time što će motivisati 20-30 mladih od 17 do 30 godina da učestvuju u radionici i omogućiti prikladne uslove za održavanje radionice (radna prostorija, projektor i flip čart tabla).
Nakon roka za predaju prijava, biće urađena selekcija. Ukoliko prijava bude odabrana tvoja org/opš/KZM će biti kontaktirana kako bi ugovorili datum i zajedno organizovali EVS radionicu u tvom mestu. Grupa „Hajde da…“ će pokriti troškove radioničarke, kao i troškova radnih i promo materijala učesnika radionice.
EVS radionice će biti realizovane tokom juna ili jula, 2016. Ukoliko tvoja organizacija, opština ili kancelarija za mlade želi da ugosti EVS radionicu potrebno je da pošalješ popunjenu prijavu u nastavku najkasnije do 6. juna, 2016.