Home [njuz] Nedelja finskog filma D R U G A Č I J I

Nedelja finskog filma D R U G A Č I J I

33
0

vizual-finciPred nama je četvrto izdanje filmskog festival Nedelja finskog filma, koju sada već tradicionalno bijenalno priređuju Kulturni centar Beograda, Ambasada Finske u Srbiji i Finski filmski fond iz Helsinkija. Ovoga puta od 14. do 18. aprila prikazaćemo devet dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova iz protekle dve godine, a srećni smo da možemo da najavimo i nekoliko gostiju: reditelje Amira Arsamesa Escandarija i Juku-Peku Valkeapau, kao i predstavnicu Finskog filmskog fonda Janu Puskala.

 

Nedelja finskog filma u Beogradu prvi put je održana 2010. godine, na inicijativu Nebojše Popovića. Na veliku žalost ovogodišnje izdanje ovog Festivala pripremamo bez njega.

Čudno je pripremati Nedelju finskog filma u Beogradu bez Nebojše Popovića. Nebojša je bio njen inicijator, osnivač, selektor. Nebojša je bio Nedelja finskog filma u Beogradu, uvek nas iznova zadivljujući svojom erudicijom i ljubavlju prema ovoj dalekoj zemlji koju nam je tokom godina učinio bližom. Oduvek smo voleli filmove Akija i Mike Kaurismäkija, ali Nebojša nas je upoznao sa čitavim spektrom finskih filmskih poetika u koje smo se zaljubili. Sa uvrnutim komedijama Domea Karukoskog, sa vrcavim socijalnim dramama Aleksija Salmenperäe, sa visokoestetizovanim pričama Pirjo Honkasalo,

sa društvenim angažmanom Akua Louhimiesa…
Nastavljajući njegovu Nedelju finskog filma, mislimo na njega i nadamo se da bi mu se ova selekcija svidela.
(Stefan Arsenijević, selektor ovogodišnje Nedelje Finskog filma)


Festival otvaramo sa izuzetnim debitantskim dokumentarnim filmom “PixadoresAmira Arsamesa Escandarija. Ovo je ujedno i prilika da Escandari poseti zemlju u kojoj je proveo deo detinjstva i koju je napustio pre 27 godina. Naime, Escandari je kao sedmogodišnjak sa porodicom izbegao iz Irana u Jugoslaviju, gde je u izbegličkom kampu živeo sve do početka ratova 1990-ih.

Njegov film “Pixadores” će vas sa grupom otpadnika-umetnika povesti na uzbudljivo putovanje, od vrhova nebodera u Sao Paulo na koje se glavni junaci akrobatski veru kako bi ispisali grafite protiv establišmenta, do Berlinskog bijenala gde će napraviti istinski haos.

Ugostićemo još jednog istaknutog reditelja, Jukku-Pekku Valkeapaa. Njegov film “Bekstvo“ predstavlja pobunjenike – mladića koji u domu za maloletne delinkvente služi civilni vojni

rok i problematičnu štićenicu doma, oni će zajedno pobeći i krenuti na put, u potrazi za

nekim boljim, ljudskijim svetom.

Pred nama je ponovo galerija osobenjaka koji ne pristaju da budu bilo šta drugo do to što jesu, drugačiji od drugih, te otuda i slogan ovogodišnjeg festivala „Drugačiji“.

Na programu su i višestruko nagrađivani “MačevalacKlausa Haroa, ali i blokbaster “DžangrizaloDomea Karukoskog, o tvdroglavomi džangrizavom starcu koji će naglavačke okrenuti porodicu svoga sina i koji je imao pola miliona gledalaca u Finskoj.

Tu su i “Ljubav i inženjeringTonislava Hristova o grupi štrebera koja uz pomoć nauke pokušava da pronađe formulu kako osvojiti devojku, “OproštajPetrija Kotvice, “Glavom napredAntija Heikija Pesonena o samohranoj majci sa suviše divljim smislom za humor, kao i dva filma Aleksija Salmenpere – “Distrakcije” i “Autoput Aljaska” o uličnom sviraču – hipiku koji će pokušati da ostvari svoj san o putovanju oldtajmer kamionom po Aljasci.

Više informacija o programu i sinopsisima filma na www.kcb.org.rs.